+34 655 520 278
Carrer Sant Bartomeu 65, 03560 El Campello, Alicante
enikojuhasz@casas4u.nl

Top 10 meest gestelde vragen over een huis kopen in Spanje

 

De 10 meest gestelde vragen die Nederlanders hebben bij huis kopen in Spanje

Het kopen van een huis in Spanje, en specifiek in de geliefde regio Costa Blanca, is een droom voor velen, maar kan ook vragen en twijfels met zich meebrengen. Hoe verloopt het aankoopproces? Wat zijn de juridische stappen en hoe zit het met de financiering?

In dit artikel, samengesteld door het team van Casas4U, uw Nederlandse makelaar in Alicante, gaan we in op de 10 meest gestelde vragen die Nederlanders hebben bij het kopen van een huis in Spanje. We bieden inzichten, begeleiding en antwoorden om uw pad naar het bezit van een Spaanse woning zo soepel en duidelijk mogelijk te maken. Laat ons uw gids zijn op deze opwindende reis naar uw eigen stukje paradijs onder de Spaanse zon.

Ons werkgebied Costa Blanca

 • Torrevieja
 • Guarda Mar
 • Murcia
 • Santa Pola
 • Elche
 • Alicante
 • Albufreta
 • Playa San Juan
 • El Campello
 • Muchamiel
 • Villa Jiosa
 • Benidorm
 • Albir
 • Altea
 • Calpe.
 • Moraira
 • Javea
 • Dénia
 • Olivas.

1. Waarom een huis kopen aan de Costa Blanca?

De Costa Blanca staat bekend als een lucratieve en toegankelijke investeringsbestemming met een rijke Nederlandse gemeenschap. De regio biedt een breed scala aan investeringsmogelijkheden in de vastgoedmarkt, van luxueuze villa’s tot sfeervolle appartementen, gecombineerd met aantrekkelijke verhuuropties voor een solide rendement. Met uitstekende verbindingen via de luchthavens van Alicante en Murcia is de Costa Blanca gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland, waardoor het een populaire keuze is voor zowel vakantiegangers als permanente bewoners. Bovendien biedt de aanwezige Nederlandse gemeenschap, inclusief scholen, verenigingen en winkels met Nederlandse producten, een warm en ondersteunend netwerk voor nieuwkomers, waardoor de overgang naar het Spaanse leven naadloos verloopt.

2. Hoe ziet het aankoopproces eruit voor het kopen van een huis in Spanje?

Het kopen van een huis in Spanje is een proces dat uit verschillende stappen bestaat en enige kennis van de lokale regelgeving vereist. Allereerst begint het met het selecteren van een geschikte woning, wat gevolgd wordt door een reserveringsovereenkomst en een aanbetaling om de woning van de markt te halen. Vervolgens wordt een juridische controle uitgevoerd om de eigendomsrechten en eventuele schulden op het onroerend goed te verifiëren. Na goedkeuring wordt een privé-aankoopcontract (Contrato de Compraventa) opgesteld, waarin de voorwaarden van de verkoop en een overeengekomen datum voor de overdracht worden vastgelegd. De volgende stap is het aanvragen van een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) – een fiscaal identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Ten slotte vindt de overdracht plaats bij een Spaanse notaris, waar de resterende betaling wordt voldaan, de eigendomsakte (Escritura) wordt ondertekend en de sleutels worden overhandigd. Het is cruciaal om gedurende het gehele proces juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alle stappen correct worden uitgevoerd en om mogelijke valkuilen te vermijden.

Voordelen huis kopen Costa Blanca door Casas4u

 • U betaalt bij ons geen courtage bij bestaande bouw
 • Huizen bezichtigen is in principe onbeperkt
 • Gehele aankooptraject wordt door ons begeleid
 • Vrijwel alle diensten kunnen wij door ons uitgebreide netwerk van onder meer Nederlandstalige advocaten, financiële instellingen, aannemers en projectontwikkelaars, voor u verzorgen.
 • Extra service zoals het aanvragen van internet en nuts voorzieningen

3. Met welke kosten dien je rekening te houden bij het kopen van een huis in Spanje?

Het realiseren van de droom om een huis in Spanje te kopen, gaat gepaard met verschillende financiële aspecten waar potentiële kopers rekening mee moeten houden. Naast de aankoopprijs zijn er diverse bijkomende kosten die een significante impact kunnen hebben op het totale budget. Zo is er de overdrachtsbelasting, die voor tweedehands woningen tussen de 6% en 10% van de aankoopprijs ligt, afhankelijk van de regio. Bij de aanschaf van nieuwe woningen wordt 10% of 21% BTW plus 1,5% zegelrecht gerekend. Notariskosten, die variëren tussen de €600 en €1000, en kadaster inschrijvingskosten, tussen de €400 en €650, zijn eveneens van belang. Het is ook raadzaam om juridisch advies in te winnen, wat doorgaans 1% van de aankoopprijs kost. Daarnaast zijn er bankkosten bij het afsluiten van een hypotheek, die ongeveer 1% tot 2% van het hypotheekbedrag kunnen bedragen, en mogelijke makelaarskosten. Verder is er de gemeentelijke Plusvalía belasting, die de waardestijging van de grond sinds de laatste overdracht belast, en de initiële aansluitkosten voor nutsvoorzieningen.

Indien van toepassing, zijn er ook maandelijkse kosten voor de Vereniging van Eigenaren en is het essentieel om verzekeringen, zoals een opstal- en inboedelverzekering, niet te vergeten. Al deze kosten kunnen oplopen tot ongeveer 12% tot 15% bovenop de aankoopprijs, en het is cruciaal om deze in het budget op te nemen om een soepele aankoop en overdracht te waarborgen.

4. Hoe zit het met de financiering bij huis kopen in Spanje?

Het financieren van een woning in Spanje kan een ander traject zijn dan Nederlanders gewend zijn, en het is essentieel om de beschikbare opties en bijbehorende voorwaarden te begrijpen. Spaanse banken bieden doorgaans hypotheken aan buitenlandse kopers, waarbij de financiering tot 60-70% van de taxatiewaarde kan oplopen, afhankelijk van de financiële situatie van de koper. De hypotheekrente in Spanje is relatief laag in vergelijking met veel andere Europese landen, wat het aantrekkelijk maakt om een hypotheek lokaal af te sluiten. Echter, het is cruciaal om rekening te houden met de strikte voorwaarden en de vereiste documentatie, zoals bewijs van inkomen en internationale kredietchecks. Alternatieve financieringsopties kunnen zijn het verhogen van de hypotheek op een bestaande woning in Nederland of het gebruik van andere vermogensvormen als onderpand.

Het is ook mogelijk om te kijken naar Spaanse ontwikkelaars die soms eigen financieringsregelingen aanbieden voor kopers van nieuwbouwwoningen. Ongeacht de gekozen route, is het raadzaam om financieel advies in te winnen van een expert die bekend is met zowel de Nederlandse als de Spaanse vastgoedmarkt en financiële stelsels, om zo een gestructureerd en haalbaar financieel plan op te stellen voor uw aankoop in Spanje.

5. Is het mogelijk om je Appartement te verhuren in Spanje?

Het verhuren van een appartement in Spanje kan een lucratieve onderneming zijn, vooral in toeristische gebieden zoals de Costa Blanca, waar de vraag naar vakantieverhuur hoog is. Echter, het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de lokale wet- en regelgeving omtrent verhuur om ervoor te zorgen dat alles volgens het boekje verloopt. In Spanje dienen eigenaren die hun woning verhuren aan toeristen zich te registreren bij de lokale autoriteiten en te voldoen aan bepaalde normen en veiligheidseisen. Bovendien is het belangrijk om bewust te zijn van de fiscale implicaties, zoals de inkomstenbelasting op de huurinkomsten en de lokale toeristenbelasting.

Het is ook essentieel om een betrouwbaar beheersysteem op te zetten, vooral als u niet lokaal gevestigd bent, om zaken als sleuteloverdracht, schoonmaak en onderhoud te regelen. Het opstellen van een solide huurovereenkomst, die zowel de rechten van de eigenaar als die van de huurder beschermt, is eveneens een belangrijke stap. Daarnaast is het aan te raden om een passende verzekering af te sluiten die dekking biedt tijdens verhuurperiodes. Het verhuren van uw appartement in Spanje kan, mits goed beheerd, niet alleen een bron van inkomsten zijn, maar ook een manier om uw investering te maximaliseren terwijl uw eigendom in gebruik en onderhouden blijft.

6. Aan welke juridische aspecten moet je denken bij het kopen van een huis in Spanje?

Navigeren door Juridische Aspecten bij het Kopen van een Huis in Spanje

Het navigeren door de juridische aspecten van het kopen van een huis in Spanje vereist een zorgvuldige aanpak en een goed begrip van de lokale wetgeving en procedures. Een van de eerste stappen in het aankoopproces is het controleren van de juridische status van de woning. Dit omvat het verifiëren van de eigendom, het controleren van eventuele schulden of lasten op het pand, en het waarborgen dat alle bouw- en renovatiewerkzaamheden legaal zijn uitgevoerd en goedgekeurd. Het is ook essentieel om een “Nota Simple” op te vragen, een document dat belangrijke informatie bevat over de juridische status van het pand. Daarnaast is het cruciaal om de fiscale implicaties van de aankoop te begrijpen, waaronder de overdrachtsbelasting, plusvalía (waardevermeerdering van de grond), en de jaarlijkse onroerendgoedbelasting (IBI).

Het is ook van belang om te weten dat bij de overdracht van het eigendom, de ondertekening van de akte (escritura) plaatsvindt in het bijzijn van een notaris. Verder is het aan te raden om een Spaanse advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in onroerend goed en die uw belangen kan behartigen gedurende het gehele proces, van het controleren van contracten tot het assisteren bij de overdracht. Het zorgvuldig navigeren door deze juridische aspecten zal niet alleen mogelijke valkuilen minimaliseren maar ook bijdragen aan een soepele en succesvolle aankoop van uw nieuwe huis in Spanje.

7.  Hoe het zit met de gezondheidszorg en andere voorzieningen in Spanje?

Spanje staat bekend om zijn uitstekende gezondheidszorgsysteem en een breed scala aan voorzieningen, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor zowel expats als tweede-huisbezitters. Het Spaanse gezondheidszorgsysteem is toegankelijk en biedt zowel publieke als private zorgopties. Expats en residenten hebben toegang tot de publieke gezondheidszorg, mits zij bijdragen aan de sociale zekerheid, terwijl niet-residenten kunnen kiezen voor een particuliere zorgverzekering om een breed scala aan medische diensten te dekken. Het is essentieel om de juiste gezondheidszorgdekking te hebben om ervoor te zorgen dat alle behoeften worden gedekt, vooral in een ander land. Wat betreft voorzieningen, biedt Spanje een rijke variëteit, van winkelcentra en restaurants tot recreatieve en culturele activiteiten. In gebieden zoals de Costa Blanca zijn er tal van faciliteiten en activiteiten gericht op de internationale gemeenschap, waaronder internationale scholen, clubs en verenigingen.

Ook zijn er voldoende lokale markten, winkels en eetgelegenheden die een mix van lokale en internationale producten aanbieden. Het is ook belangrijk om te noteren dat Spanje een goed ontwikkeld infrastructuurnetwerk heeft, waardoor het gemakkelijk is om te reizen en de verschillende regio’s van het land te verkennen. Of u nu op zoek bent naar gezondheidszorg, onderwijs, of dagelijkse voorzieningen, Spanje biedt een comfortabele en toegankelijke omgeving die bijdraagt aan een hoge levenskwaliteit.

8.  Waar moet je op letten bij het kopen van een huis in Spanje?

Het kopen van een huis in Spanje kan een droom zijn die uitkomt, maar het is essentieel om waakzaam te zijn voor mogelijke valkuilen om onaangename verrassingen te vermijden. Een van de voornaamste struikelblokken kan de taalbarrière zijn, wat miscommunicatie en misverstanden tijdens het aankoopproces kan veroorzaken. Daarnaast is het cruciaal om de juridische status van het pand grondig te controleren om ervoor te zorgen dat er geen onbetaalde schulden, illegale bouwwerken of eigendomsdisputen zijn. Ook het niet grondig onderzoeken van de locatie en de gemeenschap kan een valkuil zijn, waarbij kopers soms niet volledig op de hoogte zijn van lokale plannen, voorzieningen of gemeenschapskwesties. Het onderschatten van de totale kosten van de aankoop, inclusief belastingen, vergoedingen en onderhoud, kan ook een veelvoorkomende fout zijn.

Bovendien kan het overslaan van een bouwkundige keuring onvoorziene problemen en extra kosten na de aankoop met zich meebrengen. Het is eveneens van belang om realistische verwachtingen te hebben wat betreft het rendement op investeringen, vooral als u van plan bent om het pand te verhuren. Het inschakelen van een lokale, betrouwbare makelaar en juridisch adviseur, bij voorkeur met ervaring in het werken met internationale klanten, kan veel van deze valkuilen helpen voorkomen en zorgen voor een soepel en succesvol aankoopproces.

9. Hoe zit het met de taalbarrière?

De taalbarrière kan een van de meest uitdagende aspecten zijn voor Nederlanders die een huis kopen in Spanje. Communicatie is cruciaal bij elke vastgoedtransactie en het niet volledig begrijpen van de taal kan leiden tot misverstanden, fouten, of zelfs juridische complicaties. Het Spaanse vastgoedjargon, juridische terminologie en lokale gebruiken kunnen aanzienlijk verschillen van wat kopers gewend zijn in Nederland.

Daarom is het inschakelen van een Nederlandse makelaar in Spanje, of een makelaar die vloeiend Nederlands spreekt, vaak een verstandige keuze. Deze professionals kunnen als brug fungeren tussen kopers en verkopers, en ervoor zorgen dat communicatie soepel verloopt. Ook bij het omgaan met juridische documenten, contracten en bij de communicatie met notarissen en advocaten kan een taalbarrière aanzienlijke obstakels opwerpen. Het hebben van een betrouwbare vertaler of een advocaat die beide talen spreekt, kan essentieel zijn om ervoor te zorgen dat alle documenten correct worden begrepen en dat uw belangen adequaat worden behartigd. Bovendien kan het wonen in een nieuw land waar de taal niet volledig wordt beheerst, aanvankelijk uitdagend zijn. Het is daarom nuttig om te overwegen om taallessen te volgen en te integreren in lokale gemeenschappen waar mogelijk, om zowel de taal als de cultuur te leren begrijpen en waarderen.

In het geval dat u op zoek bent naar Nederlands onderwijs in Spanje kunt u op deze pagina handige informatie vinden over onder andere Nederlandse scholen in Spanje en nog veel meer.

10. Nieuwbouw versus bestaand appartement kopen in Spanje?

De keuze tussen het kopen van een nieuwbouwappartement en een bestaand appartement in Spanje hangt sterk af van uw persoonlijke voorkeuren, behoeften en investeringsstrategie. Nieuwbouwappartementen bieden moderne voorzieningen, energie-efficiëntie en vaak ook aantrekkelijke betalingsplannen tijdens de bouwfase. Ze kunnen een uitstekende keuze zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een woning die voldoet aan de nieuwste bouwnormen en die wellicht minder onderhoud vergt op de lange termijn. Bovendien hebben kopers van nieuwbouw vaak de mogelijkheid om input te leveren op afwerkingen en andere aspecten van het ontwerp.

Aan de andere kant bieden bestaande appartementen vaak charme, karakter en de mogelijkheid om in een gevestigde gemeenschap te wonen. Ze kunnen sneller beschikbaar zijn dan nieuwbouw, en kopers kunnen precies zien wat ze krijgen, inclusief de exacte locatie en het uitzicht. Bestaande appartementen kunnen ook ruimte bieden voor onderhandelingen over de prijs, en met een eventuele renovatie kunt u waarde toevoegen en het appartement naar uw smaak maken. Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen en potentiële uitdagingen, en uw beslissing zal uiteindelijk worden beïnvloed door factoren zoals locatie, budget, timing en persoonlijke smaak. Het is essentieel om uw prioriteiten te overwegen en een ervaren makelaar te raadplegen om de optie te vinden die het beste bij uw levensstijl en investeringsdoelen past.

Lees meer over nieuwbouw appartementen kopen

Casas4U Uw Betrouwbare Partner bij het kopen van huis in Spanje

Bij Casas4U hebben we geprobeerd antwoord te geven op enkele van de meest prangende vragen die Nederlanders vaak hebben bij het navigeren door het proces van het kopen van een huis in het zonnige Spanje. Van het begrijpen van de juridische aspecten, het navigeren door de taalbarrière, tot het maken van een weloverwogen keuze tussen nieuwbouw en bestaande appartementen, we hebben een duik genomen in diverse facetten van het Spaanse vastgoedaankoopproces.

We begrijpen dat de reis naar het bezit van een huis in Spanje, hoewel opwindend, ook zijn eigen set van unieke uitdagingen en vragen met zich meebrengt. Daarom staat ons team bij Casas4U altijd klaar om u bij elke stap te ondersteunen, zodat uw ervaring zo soepel en stressvrij mogelijk verloopt. Mocht u na het lezen van dit artikel nog meer vragen hebben, of specifieke details willen bespreken over uw situatie, aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. We zijn hier om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden op uw pad naar het vinden van uw droomhuis onder de Spaanse zon. Bij Casas4U bent u niet zomaar een klant; u bent een gewaardeerde partner in een gezamenlijke reis naar het realiseren van uw Spaanse woondromen.

Casas4u.es web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Send this to a friend